9 bezbolestných způsobů, jak vyřadit cukr ze stravy A ZHUBNOUT!
připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci
Asi nikoho už nepřekvapí, že bílý cukr skutečně není pro nás nic zdravého. Většina lidí brzy zažije skvělý pocit poté, co cukr ve své stravě výrazně omezí tak, jak se to například děje prostřednictvím pestré diety, která konzumaci cukru zásadně upraví. Cukr se do těla dostává v mnoha formách a je téměř nemožné se ho vyvarovat s konzumací jakéhokoli typu průmyslově zpracované stravy.
Přirozené zdroje cukru obsažené v ovoci, medu nebo javorovém sirupu nejsou na závadu na rozdíl od tzv. HFCS (vysokofruktózového kukuřičného sirupu), ale samozřejmě i je konzumujeme s mírou. Ovoce ze stravy nevylučujeme, protože bychom se ochudili o mnoho důležitých antioxidačních látek, vlákniny, fytochemikálií a vitamínů, jež jsou pro správnou funkci těla nezbytné.
Jak vyloučit cukr ze stravy
1. Přestaňte kupovat průmyslově zpracovanou stravu
Toto je asi největší změna, kterou můžete udělat, abyste vyloučili cukr. Prakticky vše, co je připraveno v krabičkách, taškách, plastových obalech či plechovkách obsahuje přidaný cukr. Někdy má jídlo čtyři nebo pět různých druhů přidaných cukrů!
2. Připravte si vlastní rajčatovou omáčku na špagety
Pokud se nedokážete vzdát všech polotovarů či hotových jídel, pak alespoň vylučte kupované rajčatové omáčky a kečupy. Tyto mají často skutečně vysoké množství cukru a to vy prostě nepotřebujete. Je velice jednoduché si připravit vlastní: vložte rajčata z plechovky nebo čerstvá do hrnce s bylinkami a vařte. I když přidáte trochu cukru na dochucení, bude to stále ještě nesrovnatelné s dávkami používanými při výrobě průmyslových kečupů.
3. Vyhněte se nákupu ochuceného jogurtu
Většina průmyslově zpracovaných jogurtů má v sobě téměř tolik cukru jako sladká tyčinka! Místo toho si kupte nebo si vyrobte vlastní čistý bílý jogurt a přidejte čerstvé ovoce případně trochu medu, pokud stále ještě potřebujete sladkou chuť. Skvěle je můžete dochutit také marmeládami DIETESSE.3 s vysokým podílem ovoce bez přidaného cukru.
4. Vytvořte si vlastní salátovou zálivku
Jeden z nejběžnějších způsobů, kam uschovat cukr, jsou běžné salátové dresinky. Vytvořte si svoji vlastní. Kombinujte olivový nebo avokádový či olej z vlašských ořechů s citronem, limetkou či balzamikem nebo vinným octem. Dochucujte bylinkami, česnekem, trochou hořčice, menším množství kvalitní soli, pepřem. Na vyvážení příliš nakyslých zálivek vyzkoušejte trochu medu či javorového sirupu.
5. Dovolte si sáhnout po vlastní dávce sladkého
Pokud vás to neustále táhne zpět ke sladkému, jedním z nejjednodušších způsobů, jak mírnit přemrštěnou konzumaci, je dopřát si svou povolenou denní dávku. Jednoduše si stanovte denní kvótu toho, co si během dne můžete dovolit. Tuto hranici určujete a ovlivňujete pouze vy!
6. Neschovávejte si doma pokušení
Dokud budete mít v mrazničce velkou krabici zmrzliny, sníte ji. Jednou to prostě uděláte. Proto si nekupujte sladké věci, které by snadno narušily vaše nová předsevzetí. Pokud po něčem skutečně náhle bažíte, kupte si pouze jednu porci. Buď ji snězte a užijte si to, anebo se přesvědčte o tom, že vám to za to nestojí a vyhoďte ji. Stále platí, že pravidla si nastavujete vy sami.
7. Vyzkoušejte hořkou čokoládu
Pokud vaše závislost na cukru je čokoládového původu, pak přepněte na hořkou čokoládu s alespoň 80 % kakaa. Je vhodnější, má pro zdraví příznivé účinky a pravděpodobně na rozdíl od mléčné čokolády nebudete schopni sníst ji celou na posezení.
8. Vyhněte se míchaným alkoholickým nápojům
Víte, kolik cukru obsahuje váš oblíbený koktejl? Spoustu! Pokud si opravdu potřebujete dát skleničku, pak raději víno a míchejte maximálně s vodou nebo se sodou. Ani tehdy však nezapomeňte, že i alkoholické nápoje obsahují cukr a zpomalí vám metabolismus na následujících 48 hodin až o 60 %. Zvláště ženy jsou na konzumaci alkoholu citlivé a i jednu sklenku je následně schopna odhalit provedená bioimpedanční analýza do jednoho týdne po konzumaci, kdy se vám navýší podíl zadržované vody v těle. A jen vy víte, kolik úsilí vás její redukce stojí.
9. Už žádnou colu, prosím!
Nemyslete si, že toto pravidlo usmlouváte s colou light, ve výsledném efektu je k tělu stejně nemilosrdná jako klasická varianta coly s cukrem. Odložte sladké nápoje vůbec a těšte se z jednoduchého potěšení, které přináší voda s citronem nebo limetkou. Do vody vložte mátu nebo meduňku, nakrájejte jahody apod.
RECEPT PRO ZDRAVÉ MLSÁNÍ
CITRÓNOVO KOKOSOVÉ SUŠENKY
Ingredience:
½ šálku kokosové mouky (nebo jemně mletého kokosu), 1/3 šálku peciček z hořké čokolády, špetka soli, 2 celá vejce, ¼ šálku kokosového oleje, několik kapek až jedna lžíce stévie nebo sladidlo PECVA podle chuti (množství regulujeme podle přidané citronové šťávy), 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1 chemicky neošetřený citron, špetka jedlé sody
Postup:
Olej smíchejte se sladidlem, vajíčky, vanilkou, šťávou a kúrou z citronu. Přidejte kokosovou mouku s jedlou sodou a špetkou soli, vmíchejte pecičky z hořké čokolády. Množství použité citronové šťávy můžete regulovat podle hustoty směsi. Obecně platí, že kokosová mouka hodně saje tekutinu. Pečte asi 20 minut na 160-180 °C do mírného zezlátnutí povrchu.