Cesta jarní očistou
A je to tady! Jaro a s ním čas na jarní očistu. Po dlouhé zimě, kdy si tělo nastřádalo spoustu škodlivých látek a nějaké nadbytečné tuky z nepříliš lehkých a vhodných jídel nebo nedostatku pohybu, přichází ta nejvhodnější doba na detoxikaci. Jaro je období, kdy se naše tělo zbavuje toxinů, a my mu můžeme pomoci nastartovat všechny životní funkce. Díky detoxikaci pocítíte více energie, posílíte imunitu a trávení, nebo dokonce shodíte pár nadbytečných kil.
Jak na jarní detox?
Návodů na jarní očistu najdete spoustu. Od půstů až po klystýry. Nic tak drastického nutné ale není. Plně postačí naslouchat přírodě, která nám sama dává návod. Zkuste pomoci tělu odlehčením stravy. Soustřeďte se na játra, ledviny a žlučník. Primárně zařaďte do jídelníčku přirozeně detoxikační zelené potraviny, klíčky nabité energií a živinami a nezapomínejte ani na bylinky. Na jaře se vyplatí mít na talíři pestré, šťavnaté a zelené jídlo!
Přísnější detox by měl trvat 3–7 dnů. Snažte se vynechat smažená jídla, uzeniny, alkohol, kofein, cukr, bílou mouku, omezte sůl. Pokud to zvládnete, vyhněte se i masu a mléčným výrobkům.
Co jíst při očistě?
* Jezte denně alespoň 500 g zeleniny, ať už čerstvé, vařené v páře nebo grilované, a 150 g ovoce. Soustřeďte se na zelené natě (pažitka, řeřicha, medvědí česnek, špenát), listovou zeleninu, čerstvé bylinky (kopřiva, pampeliška, petrželka, rozmarýn), mořské řasy, chřest a klíčky.
Tip: videorecepty Naturhouse – např. petrželová polévka
https://www.youtube.com/watch?v=Vwvl-beqJho&list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX&index=3
* Pro zpestření zařaďte fermentované potraviny jako kysané zelí nebo kimči a pickles.
* Nevynechávejte bílkoviny, ale volte spíše ryby, vejce (a zkuste třeba i ta křepelčí), luštěniny a různé alternativy masa jako například tempeh.
* Dostatek vlákniny je základem pro očistu střev, proto jezte celozrnné obiloviny, quinou, pohanku, jáhly a různá semínka.
* Denně vypijte alespoň 2–2,5 l tekutin v podobě čisté vody nebo neslazených bylinných čajů.
Tip: Hrst petrželové natě zalijte horkou vodou a nechte vyluhovat – přidejte citron a popíjejte během dne.
* Pozor na přílišnou fyzickou aktivitu v době detoxu, spíše volte procházky v přírodě, projížďku na kole nebo koloběžce. Zhluboka dýchejte, nafoukněte břicho, čímž dostanete kyslík ke všem důležitým buňkám.
* Nedílnou součástí detoxu je klid, dostatečný spánek a odpočinek. Nestresujte se! Dopřejte si wellness, masáž, saunu nebo alespoň návštěvu kosmetického salonu.
Ve dvou je to snazší
Spousta lidí začíná detoxikaci kvůli hubnutí. Nutno podotknout, že lepší by bylo brát očistu jako přípravu na hubnutí. V každém zdravém těle probíhá proces detoxikace přirozeně, ale my mu můžeme pomoci a očistu podpořit. Máte také na jaře potřebu dostat tělo zpět do rovnováhy, zbavit se nadbytečných tuků a odlehčit jídelníček?
Uvědomte si na prvním místě, že detoxikace je proces, kdy se má tělo nastartovat a odlehčit. Pak je vhodné pokračovat v dietním, pestrém režimu.
Nejedná se o snadný proces, a aby vaše tělo dostalo všechny potřebné živiny a vše proběhlo ve zdravém režimu, jsou vám k dispozici odborníci, kteří vás celým procesem provedou a budou vám oporou. Nejste na to sami! Ve dvou se to lépe táhne, ať už vám podporu poskytne odborník, nebo s sebou vezmete kamarádku či kolegyni a budete se s ní dělit o výsledky, přípravu jídel do práce nebo se budete jen vzájemně motivovat. Do léta zbývá už jen pár měsíců a vězte, že právě teď je ta nejlepší doba začít. Stačí chtít.
Naturhouse navíc nabízí řadu programů, jak docílit vytouženého účinku. Od Hubnutí a detoxikace přes Pack detox nebo 30denní výzvu pro ploché břicho až po kúru Dejte se do pohody a zhubněte.
S výživovou poradkyní určitě vyberete postup vhodný právě pro vás. Proberete výživový plán tak, aby pro vás bylo jeho dodržování snadné a nemuseli jste počítat kalorie a stresovat se vymýšlením receptů.
https://www.eshop-naturhouse.cz/redukcni-programy/
Vyzkoušejte některý z našich receptů:
Salát z červené řepy s klíčky pro 2–3 osoby:
Suroviny: 1 středně velká červená řepa (200 g), 1 lžíce klíčků mungo fazolek nebo jiných, 1 lžíce slunečnicových nebo dýňových semínek, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička hořčice, sůl
Postup: Řepu uvařte a nechte vychladnout. Poté ji oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na zálivku smíchejte olej, med, citronovou šťávu, hořčici a sůl. Všechny ingredience promíchejte a nalijte na řepu se semínky a klíčky. Opět promíchejte a podávejte např. ke quinoovému či čočkovému rizotu.