Grilovací sezóna ještě nekončí

Sezónní recepty
Trendy ve výživě
Grilovací sezóna ještě nekončí

Ačkoliv je září, tak to neznamená, že musíme uklidit gril a těšit se na grilované dobroty až zase za rok. Věříme, že se počasí ještě umoudří a budeme si moci grilování s veškerou zábavou, která k němu patří, užít. Připravili jsme pro vás nové recepty, které potěší masožravce i vegetariány. A i kdyby náhodou přeci jen už bylo chladno, tak pro vás máme dobrou zprávu, všechny tyto recepty si můžete připravit i v teple domova na grilovací pánvi.

Steaky

Suroviny: 2 čajové lžičky panenského olivového oleje, 2 x 400 g libových steaků vysokých cca 3–4 cm, mleté černé koření, sůl

Postup: Maso vyndejte z ledničky a nechte odstát při pokojové teplotě cca 30 minut. Olivovým olejem potřete maso, stačí jen trochu. Rozpalte gril nebo grilovací pánev se silným dnem na pracovní teplotu. Maso grilujte z každé strany 3 až 4 minuty, mělo by uvnitř zůstat narůžovělé a šťavnaté. Poté maso nechte v teple 10 min odpočinout buď na kraji grilu, nebo v troubě vyhřáté na 100 °C. Ugrilované steaky dochuťte mletým kořením a solí.

Video s přípravou steaků si můžete spustit zde.

Grilované cukety s tofu a tempehem

Suroviny: ochucené tofu – chilli nebo jiné, tempeh smažený, 3 cukety, olivový olej, sůl, balsamico

Dip: bílý jogurt do 3 % tuku, kyselé okurky, dijonská hořčice, sůl, pepř

Postup: Cukety dobře omyjte a škrabkou z nich podélně vytvořte tenké plátky. Plátky cukety ogrilujte na grilu nebo grilovací pánvi. Tofu a tempeh nakrájejte na kostičky a také ogrilujte. Kostičky tofu a tempehu obalte plátky cukety. Cukety můžete namáčet do dipu připraveného z bílého jogurtu, najemno nastrouhané kyselé okurky, dijonské hořčice a ochuceného solí a pepřem.

Jak na to se dozvíte ve videu.

Grilovaný špíz s tofu a tempehem

Suroviny: 1 tofu chilli, 1 tempeh smažený, 3 cukety, 1 lilek, 2 cibule nebo pórek, 100 g cherry rajčat

Marináda: šťáva z ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli, 1 lžička kari, 1 lžička pálivé papriky, pepř a sůl

Postup: Zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky. Ve větší míse smíchejte citronovou šťávu, olej, prolisovaný česnek, hořčici, sójovou omáčku, koření, sůl a pepř. Nakrájenou zeleninu vložte do marinády a opatrně promíchejte. Na dřevěné špejle střídavě napichujte zeleninu a velké kostky tofu a tempehu. Špízy grilujte na grilu, případně na grilovací pánvi asi 5 minut z každé strany.

Recept si můžete spustit i na videu.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.