Letním jahodovým opojením k čistějšímu tělu
Připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci
Jahody jsou bohaté na vitamín C, betakaroten, vápník, hořčík a spoustu vlákniny. Navíc jsou močopudné, pomáhají detoxikovat čistící orgány a odvádět nadměrné množství zadržované tekutiny z těla. Díky své osvěžující sladké chuti a vůni pomáhají zahánět chutě na sladké… a to už se v rámci redukční diety počítá
Jahody jsou jediným běžným ovocem, které má semínka na povrchu plodu. Do semínek rostlina ukládá mnoho hodnotných látek, ale u jahod je cesta z centra plodu k semínkům na povrchu trochu náročnější na distribuci. Ta je zajištěna bohatou sítí velmi odolné vlákniny, pod mikroskopem téměř transparentní. Na ni se navážou toxiny a těžké kovy a jsou přirozenou cestou vyloučeny z těla.
Jahody s avokádovým mousse čoko krémem a kokosovou šlehačkou
Ingredience: jahody, zralé avokádo, 5 sáčků kakaa APINAT, pár kapek stéviového sladidla PECVA, plechovka bio kokosového mléka, vanilkový extrakt, 1 lžíce šťávy z čerstvého citronu, drcená konopná semínka na posypání
Postup: Jahody omyjte, rozkrájejte na kostičky. Na přípravu čokoládového mousse krému vydlabejte dužinu z jednoho avokáda, přidejte jednu lžičku vanilkového extraktu, pár kapek sladidla PECVA a lžíci citronové šťávy. Posypte kakaem APINAT, budete potřebovat cca 1,5 sáčku. Mixujte do hladka. Na kokosovou šlehačku si připravte kokosovou dužinu ukrytou v plechovce mléka bez siřičitanů a emulgátorů, vložte ji do mixéru a opatrně přilévejte po troškách kokosovou vodu a přidejte 2 sáčky kakaa APINAT. Průběžně mixujte. Za použití malého množství vody z plechovky se vytvoří napěněná kokosová šlehačka. Pokud použijete vody více, vytváříte mléko. Na dno sklenice dejte vrstvu čokoládového mousse krému, na něj navršte jahody a na závěr přidejte šlehačku. Můžete přidat trochu skořice na dozdobení a posypat konopným semínkem.
Tip: Méně zralá avokáda se mohou hůře mixovat, pak si pomůžeme trochou kokosového mléka.
Osvěžující jahodová limonáda
Ingredience: jahody, několik snítek máty, pramenitá neperlivá voda
Postup: Jahody nakrájejte na čtvrtiny a dejte do karafy nebo džbánku. Zalijte vodou a přidejte několik snítek máty a osvěžující nápoj máte připravený.
Jahodový dezert z kuskusu
připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková
Ingredience na 4 porce: 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle), 100 g kuskusu, 150 ml polotučného mléka, 2 lžíce medu, 400 g jogurtu do 3 % tuku, 400 g jahod
Postup: Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.