Letním jahodovým opojením k čistějšímu tělu

Sezónní recepty
Detoxikace a hubnutí
Letním jahodovým opojením k čistějšímu tělu

Připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci

Jahody jsou bohaté na vitamín C, betakaroten, vápník, hořčík a spoustu vlákniny. Navíc jsou močopudné, pomáhají detoxikovat čistící orgány a odvádět nadměrné množství zadržované tekutiny z těla. Díky své osvěžující sladké chuti a vůni pomáhají zahánět chutě na sladké… a to už se v rámci redukční diety počítá

Jahody jsou jediným běžným ovocem, které má semínka na povrchu plodu. Do semínek rostlina ukládá mnoho hodnotných látek, ale u jahod je cesta z centra plodu k semínkům na povrchu trochu náročnější na distribuci. Ta je zajištěna bohatou sítí velmi odolné vlákniny, pod mikroskopem téměř transparentní. Na ni se navážou toxiny a těžké kovy a jsou přirozenou cestou vyloučeny z těla.

Jahody s avokádovým mousse čoko krémem a kokosovou šlehačkou

Ingredience: jahody, zralé avokádo, 5 sáčků kakaa APINAT, pár kapek stéviového sladidla PECVA, plechovka bio kokosového mléka, vanilkový extrakt, 1 lžíce šťávy z čerstvého citronu, drcená konopná semínka na posypání

Postup: Jahody omyjte, rozkrájejte na kostičky. Na přípravu čokoládového mousse krému vydlabejte dužinu z jednoho avokáda, přidejte jednu lžičku vanilkového extraktu, pár kapek sladidla PECVA a lžíci citronové šťávy. Posypte kakaem APINAT, budete potřebovat cca 1,5 sáčku. Mixujte do hladka. Na kokosovou šlehačku si připravte kokosovou dužinu ukrytou v plechovce mléka bez siřičitanů a emulgátorů, vložte ji do mixéru a opatrně přilévejte po troškách kokosovou vodu a přidejte 2 sáčky kakaa APINAT. Průběžně mixujte. Za použití malého množství vody z plechovky se vytvoří napěněná kokosová šlehačka. Pokud použijete vody více, vytváříte mléko. Na dno sklenice dejte vrstvu čokoládového mousse krému, na něj navršte jahody a na závěr přidejte šlehačku. Můžete přidat trochu skořice na dozdobení a posypat konopným semínkem.

Tip: Méně zralá avokáda se mohou hůře mixovat, pak si pomůžeme trochou kokosového mléka.

Osvěžující jahodová limonáda

Ingredience: jahody, několik snítek máty, pramenitá neperlivá voda

Postup: Jahody nakrájejte na čtvrtiny a dejte do karafy nebo džbánku. Zalijte vodou a přidejte několik snítek máty a osvěžující nápoj máte připravený.

Jahodový dezert z kuskusu

připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

Ingredience na 4 porce: 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle), 100 g kuskusu, 150 ml polotučného mléka, 2 lžíce medu, 400 g jogurtu do 3 % tuku, 400 g jahod

Postup: Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.

 

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.