Odlehčené verze oblíbeného vánočního cukroví
Vánoční cukroví nesmí chybět na svátečním stole. Zkuste si s námi připravit zdravější verze oblíbených druhů, jako jsou tradiční perníčky, kokosové kuličky nebo dietní čokoládové kuličky, které si můžete dopřát bez obav, že by se mlsání podepsalo na vaší postavě. Ale i tak platí, dopřejte si odlehčené cukroví ale s mírou.
Zdravější perníčky
Suroviny: 1,5 hrnku špaldové mouky, 2 vejce (1 do těsta, bílek na potření), 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička skořice, 5–8 lžic medu, 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje. Na ozdobu oříšky, mandle, semínka dle chuti. Pečící papír na plech.
Postup: Smíchejte špaldovou mouku, perníkové koření, skořici, 1 celé vejce, kokosový nebo olivový olej a med, nejprve dejte medu méně a případně podle konzistence těsta přidejte. Vypracujte těsto, které se nebude lepit a půjde dobře vyválet, podle potřeby přidejte mouku nebo med. Na plech dejte pečící papír. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté vyválejte na plát vysoký cca 4 mm a vykrajujte perníčky. Perníčky potřete bílkem a zdobte oříšky nebo semínky podle chuti. Pečte na 180 °C cca 5 minut, aby perníčky neztvrdly.
Recept na tyto perníčky najdete zde.
Jáhlové kuličky
Suroviny: 100 g jáhel, 2 lžíce medu, 30 g mletých ořechů, 30 g kokosu.
Postup: Jáhly uvařte podle návodu na obalu. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte, až vznikne hladká kaše. Přidejte med, mleté oříšky a kokos a tvarujte kuličky, které obalujte v kokosu. Pokud chcete vytvořit zdravější verzi oblíbeného raffaella, můžete kuličky naplnit mandlemi.
Recept na jáhlové kuličky najdete zde.
Čokoládové kuličky pro opravdové milovníky čokolády
Suroviny: 1 čokoládový pudink SLIMBEL, 1 balení čokoládových sušenek FIBROKI, 225 ml nízkotučného mléka, na obalení mleté oříšky/kokos/kakao APINAT.
Postup: Sušenky FIBROKI rozdrťte válečkem najemno. 1 sáček pudinku SLIMBEL rozšlehejte dohladka v 225 ml nízkotučného mléka vytemperovaného na pokojovou teplotu. Do pudinku přidejte rozdrcené sušenky a vypracujte hmotu na tvoření kuliček. Kuličky obalte v mletých oříškách/kokosu nebo kakau APINAT a nechejte v chladu ztuhnout.
Recept pro milovníky čokolády najdete zde.