Partnerská večeře

Sezónní recepty
Partnerská večeře

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. A něco na tom bude. Už odedávna lidé hledali způsob, jak podnítit vášeň, a využívali k tomu sílu přírody. Dnes už sice máme spoustu farmaceutik, která slibují zvýšení touhy. Ale co si budeme namlouvat, přírodní afrodiziaka mají oproti těm z lékárny minimum vedlejších účinků a obecně jsou bezpečnější.

 

Co příroda nabízela v minulosti a dnes se tomu zasmějeme?

Samotný pojem afrodiziakum souvisí s řeckou bohyní lásky, krásy, plodnosti a sexuality – Afrodite (římsky Venuše). Starověcí Egypťané připisovali afrodiziakální účinky například sušenému krokodýlímu penisu, ostnům mořských ježků nebo ocáskům ještěrek. Starověk a středověk si libovaly v nápojích lásky, třeba z mandragory, které byly často jedovaté a spojované s čarodějnictvím. V Indii preferovali hašiš a pryskyřici, v Číně ženšen, domorodci v peruánských Andách používali kořen stromu maca, v Africe kůru stromu yohimbe a v Americe využívali například lysohlávky.

 

Co vlastně afrodiziaka jsou?

Stručně řečeno jakákoliv látka nebo potravina, jež vzbuzuje pohlavní pud, navozuje touhu, zvyšuje potěšení a výkon. Mohou ovlivnit jistá místa v mozku, průtok krve v pánevní oblasti a produkci hormonů. U mužů zvyšují libido, ženám zvyšují průtok krve a citlivost u pohlavních orgánů. Zkrátka si díky nim můžete zpestřit atmosféru a prožít nezapomenutelnou noc.

 

Na které potraviny vsadit?

Úspěch zaručen, pokud v první řadě pohladíte chuťové buňky. Proto si vybírejte potraviny, které máte rádi, ale zároveň se nebojte trochu experimentovat. Vykouzlete rozpalující večeři, nebo rovnou snídani, a využijte sílu známých i méně známých afrodiziak. Pozor jen, aby jídlo bylo lehké, abyste neskončili s plným bříškem na gauči.

 

Mořské plody a mořská zelenina pro zvýšení testosteronu – Oblíbené ústřice obsahují řadu aminokyselin. Zbožňoval je prý i známý milovník Casanova. Ale nejen ústřice mají žádoucí účinky. I ryby s růžovým masem a ostatní mořské plody oplývají omega-3 mastnými kyselinami, které posilují srdce, podporují prokrvení těla a stimulují tvorbu testosteronu u mužů.  Mořská zelenina obsahuje vysokou hladinu vitaminů B1 a B2, které pomáhají produkci pohlavních hormonů, a dále také mangan a selen ovlivňující metabolismus i náladu. Servírujte tedy tuňáka, halibuta, sardinky nebo lososa se salátem z mořských řas.

 

Videorecept: Slávky na víně

https://www.youtube.com/watch?v=DbX3pNKr0AU

 

Čokoláda naladí na romantickou vlnu – Milovali ji ženy v harému i panovníci, je snad nejznámějším afrodiziakem. Zahání deprese, navozuje pocit radosti, štěstí a uspokojení, protože po konzumaci čokolády s obsahem kakaa nad 85 % stoupá hladina serotoninu a dopaminu. Navíc také podporuje prožitek vášně a intimity. To vše díky obsahu fenylethylaminu, což je látka ze skupiny amfetaminů.

Luxusní afrodiziakum v podobě lanýžů – Afrodiziakální účinky lanýžů jsou známé z dávné historie. Jejich vůně údajně napodobuje androstenon, který vábí opačné pohlaví. Připravte si jednoduché těstoviny s lanýžovou pastou a zkuste zlákat partnera.

Skořice a šafrán alias koření lásky – Vůně skořice probouzí smysly, její konzumace zahřívá tělo a zvyšuje intimní apetit. Šafrán je považován za lék na deprese a nechuť na sex, hojně ho využívá perská medicína. Nejvíce se jeho účinky projeví v kombinaci s mlékem, takže ho přidejte například do smetanové omáčky nebo italského rizota.

Chilli papričky – Kapsaicin prokrví celé tělo a dodá množství energie, což je pro vášeň nepostradatelné. Papričky můžete přidat do masa, zeleniny i čokoládové pěny.

 

https://www.naturhouse-cz.cz/recepty

 

Fíky a med pro zdravou touhu – Bohaté na vitaminy skupiny B, minerály, kyselinu pantotenovou, listovou a železo. Dodají energii a fungují jako stimulant touhy. K fíkům přidejte med, kterým milostnou touhu ještě podpoříte. Vytvořte jednoduchý dezert z řeckého jogurtu, fíků, oříšků a medu. 

Římský symbol lásky – mandle – Pomáhají produkci testosteronu, posilují libido a u žen vzbuzují touhu. Ve starověkém Římě symbolizovaly lásku a plodnost.

Granátové jablko pro větší apetit – Zvyšuje libido u mužů i žen. Obsahuje testosteron a zvyšuje potenci. Povznáší náladu a uvolňuje napětí. Jedna sklenička denně stačí.

Zázvor probouzí smysly – Má zahřívací účinky, umí rozproudit krev a aktivuje smysly. Zkuste ho nastrouhat, smíchat s medem a takto použít do dezertu.

Goji přezdívané „ovoce radosti“ – Superpotravina, která údajně umí léčit neplodnost. Největší sílu má šťáva z goji.

Venušiny plody – jahody – Díky obsahu zinku jsou vhodným afrodiziakem. Nejlépe vstřebatelné budou jako dezert s tvarohem nebo zakysanou smetanou.

Banán pro sexuální energii – Obsahuje draslík, který navozuje pocit štěstí a zvyšuje sebevědomí.

Bazalka k oživení – Zvyšuje srdeční frekvenci a zlepšuje průtok krve. Tím stupňuje touhu.

Celer – Živiny v něm obsažené podporují libido. Zařaďte tuto aromatickou zeleninu v podobě přísady do polévky nebo dušené zeleniny.

Muškátový oříšek – Stimuluje a hojně ho využívají hinduistické kultury.

 

Pozor na alkohol

Alkohol může v malých dávkách působit afrodiziakálně, etylalkohol odbourává úzkost a povzbuzuje vášeň. Ale touhu může také zabít. Nicméně bublinky můžete klidně využít i zdravě. Co zkusit místo šampaňského a vína třeba kvašený nápoj ze zeleného čaje kombucha, který je plný antioxidantů, pomáhá trávení, srdci i hubnutí? Poznat tzv. nápoj bohů alias březovou mízu plnou vitaminů, minerálů a antioxidantů? Kokosovou vodu, která slouží jako posilovač metabolismu, zvyšuje průtok krve, a tak slouží jako afrodiziakum? Anebo namíchat antistresový drink?

 

Recept na antistresový drink:

Suroviny: 500 ml vody, 1 hrst malin, 2 hrsti ananasu, 2 PL jablečného octa, 5 lístků bazalky, led.

Postup: Ovoce nakrájíme na kousky a nasypeme do džbánku. Přidáme lístky bazalky, jablečný ocet a zalijeme vodou. Promícháme a dáme cca na hodinu do lednice.

 

Nejlepším afrodiziakem je naše zdraví

Není lehké cítit se přitažlivě s nadváhou nebo zdravotními problémy spojenými se špatnou stravou. Předpokladem udržení zdravého intimního života je být fit, cítit se dobře a mít zdravé sebevědomí. Příjemná procházka i po romantické večeři může být přínosná.

HTTPS://WWW.NATURHOUSE-CZ.CZ/

 

3 večerní chody

1)

Celerový krém

Suroviny: 1 cibule, 300 g řapíkatého celeru, 1–2 brambory, 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 2 PL zakysané smetany, 1 PL ghí nebo másla

Postup: Na másle (ghí) osmahneme cibuli nakrájenou najemno, přidáme řapíkatý celer nakrájený na kousky, 1–2 brambory nakrájené na kostičky a krátce opečeme. Zeleninu zalijeme jedním litrem zeleninového vývaru, přidáme sůl, rozmačkaný stroužek česneku, pepř a povaříme asi deset minut. Poté vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr celerový krém zjemníme trochou smetany a znovu krátce povaříme.

 

Těstoviny s krevetami a rajčatovou omáčkou

Suroviny pro 2 osoby: 250 g těstovin, 200 g loupaných krevet, 1 hrst nasekané celerové natě, 1 menší červená cibulka, 1 chilli paprička, 1–2 stroužky česneku, 2 velká rajčata, 4 cherry rajčátka, olivový olej, drcený černý pepř, bazalka

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu a slijeme. Velkým rajčatům nařízneme slupku a spaříme je vařící vodou, aby se dala oloupat. V pánvi na troše olivového oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, chilli papričku a plátky česneku. Poté přihodíme krevety, celerovou nať a rajčata nakrájená na kostičky. Ochutíme pepřem a za občasného míchání restujeme, až se rajčata rozpadnou v hustou kaši. Na závěr přidáme rozpůlená cherry rajčátka a prohřejeme. Promícháme s těstovinami a ozdobíme bazalkou.

 

Kakaové lanýžky

Suroviny na 7 lanýžků: 50 g sušených datlí, 20 g drcených ovesných vloček, 7 ks hřebíčku, 3 ks pepře, 1 špetka chilli, ¼ ČL skořice, ¼ ČL muškátového oříšku, ½ ČL mleté kávy, raw kakao

Postup: Datle nakrájíme nadrobno, zalijeme 30 ml teplé vody a necháme asi 15 minut odstát. Koření utlučeme v hmoždíři najemno. Datle přendáme do mixéru. V tekutině promícháme koření, kávu a vločky. Přidáme do mixéru a vytvoříme kompaktní hmotu. Oddělíme od sebe 7 kousků, vytvoříme lanýže a obalíme v raw kakau.

 

2)

Salát s lososem a jahodami

Suroviny pro 2–4 osoby: 200 g uzeného lososa, 1 fenykl (velká bulva), 50 g rukoly na jemné proužky, 200 g jahod, citronová šťáva

Na zálivku: 4 PL olivového oleje, 2 PL bílého vinného octa, 1 PL kremžské hořčice, 1 ČL medu, sůl, pepř

Postup: V misce smícháme přísady na zálivku, dochutíme pepřem a solí a dáme stranou. Lososa (podle chuti pokapaného citronovou šťávou), fenykl, rukolu a jahody dáme do jiné mísy. Salát přelijeme zálivkou a jemně ho promícháme, aby se všechno pokrylo dresinkem. Salát můžeme doladit nahrubo rozdrceným černým pepřem.

 

Krůtí plátek se zeleninou

Suroviny pro 2 osoby: 2 plátky z krůtích prsou, 2 mrkve, 1 avokádo, 1 cibule, 1 hrst čerstvé bazalky, sůl, pepř, 2 PL vinného octa, olivový olej

Postup: Krůtí plátky osolíme, opepříme a opečeme na olivovém oleji, asi 3 minuty po každé straně. Poté vyjmeme a orestujeme zeleninu – oloupané a na kostky pokrájené avokádo, mrkev nakrájenou na hranolky a cibuli na proužky. Po 5 minutách zakápneme vinným octem a ochutíme solí a pepřem. Vrátíme na pánev maso, ať se prohřeje. Pokud se směs přichytává, klidně podlijeme trochou vody. Na závěr vmícháme hrst posekané bazalky. Podáváme nejlépe s šafránovou rýží.

 

Čokoládová pěna s chilli a pomeranči

Suroviny na 2 větší porce: 75 g hořké čokolády, 125 ml ovesné nebo kokosové smetany, 1 špetka chilli, 2 pomeranče

Postup: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a v hmoždíři si nadrtíme špetku chilli, které následně přidáme do rozpuštěné čokolády. Misku s čokoládou sundáme z lázně a vlijeme smetanu. Vše spolu promícháme a dáme asi na půl hodinky až hodinu do lednice. Poté prošleháme a vrstvíme vykrájené dílky pomeranče s čokoládovou pěnou do skleniček. Před podáváním dáme dezert ještě vychladit do lednice.

 

3)

Fíky s mozzarellou

Suroviny pro 4 osoby: 5 fíků, 250 g mozzarelly, 3 PL olivového oleje, 1 ČL růžového pepře, 2 snítky tymiánu, mořská sůl

Postup: Mozzarellu nakrájíme na plátky o síle 1 cm a necháme okapat. Omyjeme fíky a nakrájíme je na kolečka. Smícháme olivový olej, lístky ze 2 snítek tymiánu, nahrubo drcený pepř a špetku soli. Tak vytvoříme zálivku. Na talíře rozdělíme plátky mozzarelly, na ně dáme kolečka fíků a pokapeme připravenou zálivkou. Necháme 10 minut odležet a podáváme.

 

Šafránové rizoto s krevetami

Suroviny pro 2 osoby: 160–180 g rýže na rizoto, 8 krevet střední velikosti, 40 g másla (nebo ghí), pár nitek šafránu, 1 šalotka, 2–3 PL mascarpone (nebo ricotty), 150 ml suchého bílého vína, 500 ml teplého zeleninového vývaru, 1 granátové jablko, sůl

Postup: V kastrolku rozpustíme 20 g másla a orestujeme šalotku nakrájenou najemno. Ze dvou krevet odstraníme hlavu a krunýř a nakrájíme každou na 3–4 kousky. Přidáme k šalotce nakrájené i celé krevety (celé krevety po cca 3 minutách dáme bokem – na ozdobu). Vsypeme rýži, promícháme, aby se zrnka obalila tukem, a po chvíli zalijeme bílým vínem. Až se víno odvaří, přidáváme do rýže postupně teplý vývar. Nakonec přidáme šafrán. Hotové rizoto stáhneme z plotny, vmícháme zbytek másla, přidáme 2–3 lžíce mascarpone (nebo ricottu) a dochutíme solí. Na talíři ozdobíme celými krevetami a zrnky granátového jablka.

 

Čokoládový chia pudink s banánem a oříšky

Suroviny pro 2–3 osoby: 2 zralé banány, 1 PL kakaa, 1 špetka soli, 250 ml mléka, 4 PL chia semínek, 1 hrst oblíbených ořechů, med nebo sirup podle chuti

Postup: Oloupeme 1 banán, v misce ho rozmačkáme vidličkou a smícháme s kakaem a špetkou soli. Přilijeme mléko a důkladně rozmícháme. Poté vmícháme chia semínka. Směs přikryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc v lednici.

Oloupeme druhý banán, podélně ho přepůlíme a rozkrájíme na třetiny. Kousky banánu přitiskneme ke stěnám 2–3 servírovacích skleniček. Pudink vyndáme z lednice, promícháme a rozdělíme do skleniček. Ozdobíme nasekanými ořechy, pokapeme medem nebo sirupem a podáváme.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.