Seznamte se s klíčky
1. Proč jíst klíčky
Jednoduše řečeno, uchrání nás před nemocemi, protože obsahují velké množství nutričně významných látek pozitivně působících na lidský organismus.
Vitamíny – jejich množství se výrazně zvyšuje, nebo se dokonce po naklíčení v semenu objevují nově. Nejčastěji jsou přítomny vitamín A, C, K, E a vitamíny skupiny B.
Minerály – až několikanásobně se zvyšuje množství minerálů, v závislosti na druhu jde o vápník, fosfor, hořčík, mangan, draslík, železo a další. Díky neutralizaci kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání minerálů v těle, jsou tyto látky po naklíčení lépe vstřebatelné a využitelné. Lepší využitelnosti železa napomáhá i obsah vitamínu C v klíčku.
Aminokyseliny – naklíčená semena obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin, díky kterým dochází k lepší stravitelnosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin.
Vláknina – potřebné pro správnou činnost střev a zdravé zažívání.
Enzymy – podporují trávicí procesy a činnost vlastních enzymů.
Fenolové sloučeniny – nejčastější jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Tyto látky jsou důležitými antioxidanty, působí preventivně proti civilizačním a nádorovým onemocněním, zlepšují imunitu organismu, mají antimikrobiální a antivirové účinky. Klíčením se jejich obsah v semenech znatelně zvyšuje.
Chlorofyl – tento pigment obsažený v zelených částech rostliny je ceněný pro své antioxidační vlastnosti.
Řada látek obsažených v klíčcích má ochranné nebo léčivé účinky podílející se na prevenci a snížení rizika různých onemocnění. Také zpomalují vznik a vývoj chronických onemocnění. Čerstvé klíčky se uplatňují při léčbě onemocnění cév, cukrovky, vysokého cholesterolu či při poruchách metabolismu. Skvěle působí i při detoxikaci organismu. Jsou velmi lehce stravitelné, nemusíte se tedy bát, že vám po nich bude těžko. Naopak, usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání.
Posilují imunitu - Pravidelná konzumace klíčků posiluje naši imunitu, a tělo se pak lépe brání před různými infekcemi. Skvěle fungují i jako prevence před nemocemi
Detoxikují - Výborně fungují i jako detox organismu. Jsou totiž lehce Mají spoustu vitamínů - Malé klíčky v sobě mají mnohem víc vitamínů než dozrálá zelenina. Třeba lžíce klíčků ředkvičky obsahuje tolik vitamínů jako asi třicet ředkviček ze supermarketu. Klíčky jsou bohaté na vitamín E, nenasycené mastné kyseliny, vitamín B, obsahují velké množství železa, hořčík a draslík. Napomáhají ke snižování cholesterolu v krvi.
Navíc: mají velmi nízkou energetickou hodnotu a jsou tady vhodné při redukčních dietách.
2. Co se při klíčení děje
Klíčení semen je technologickou úpravou, která zvyšuje výživovou hodnotu těchto potravin. Namočením semínko takzvaně “oživne”. Zvyšuje se aktivita enzymů semen, obsah vody se zvýší z původních cca 12 % až na 114 %.
Každé klíčící semeno má v sobě výživnou energii pro růst celé zdravé rostliny. Když semena klíčí, jejich zásaditost stoupá a dochází k nárůstu živin. Probíhají při tom změny v chemickém složení semena, zvyšuje se množství vitamínů a minerálů v závislosti na druhu. Dochází k neutralizaci kyseliny fytové, která brání vstřebávání důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, měď nebo zinek. Jsou štěpeny škroby na jednoduché cukry a semínka se tak stávají snáze stravitelnými. Celý proces klíčení totiž efektivně semínko předtráví – usnadní nám jeho stravitelnost a využitelnost všech živin.
Například obsah vitamínů stoupne o 500 %, kyseliny listové o 600 %, riboflavinu (vitamin B12) o 1300 -2000 %, obsah bílkovin a nukleových kyselin stoupne o 30 % a množství enzymů vzroste 10 až 20 násobně. Už po dvou hodinách klíčení se v semínku zvyšuje obsah vitamínů a balastních látek o 50 až 200 %.
Doporučenou denní dávku živin průměrného dospělého člověka by mohlo zajistit 6 šálků klíčků. Jsou hojnější zdrojem bílkovin než běžné živočišné nebo jiné rostlinné zdroje.
3. Co všechno lze klíčit
Příprava klíčků je opravdu jednoduchá. I přes to, jak jsou klíčky skvělé, spousta z nás je ještě nezařadila do svých jídelníčků. Dnes už je přitom seženete zcela běžně. Můžete si je dát do salátu, do kaše na snídani nebo třeba jen tak na chleba.
Nejčastěji a nejjednodušeji lze klíčit:
Luštěniny - asi nejběžnější na klíčení jsou právě luštěniny jako hrách, fazolky, čočka nebo cizrna. Takto připravené se dál vaří na různé kaše, polévky nebo pomazánky. Naklíčené luštěniny bez další úpravy tělo ochlazují, proto je raději zařaďte na jídelníček v letních měsících. Jejich naklíčením se částečně rozštěpí bílkoviny, škroby i látky, které běžně způsobují nadýmaní. V této podobě jsou pro tělo lépe stravitelné.
Obiloviny – i obiloviny lze konzumovat naklíčené. Zkuste puding či kaši z takto připravené špaldy nebo žita. Jen je třeba vodu z klíčení odstranit, protože se do ní uvolňuje kyselina fytová, která tělu naopak minerální látky odebírá. Předklíčené obiloviny obsahují hlavně hodně vlákniny.
Řeřicha - mladá a šťavnatá nať řeřichy je vynikající. Je pikantní a lze ji použít tam, kde běžně dáváme pažitku. Tělu dodá hořčík, draslík, železo, vápník a obrovské množství vitaminu C. Navíc pomáhá detoxikaci ledvin či močových cest.
Alfalfa neboli vojtěška - je zázračnou rostlinou, která pro své velmi pozitivní vlastnosti byla po staletí využívána v boji proti stárnutí a k celkovému posílení imunitního systému. Čerstvé klíčky vojtěšky jsou velmi vhodné pro vegetariány, kteří se vyhýbají konzumaci živočišné stravy. Klíčky totiž obsahují až 40 procent bílkovin, což je mnohem více, než v sobě ukrývá hovězí maso, vejce či mléko.
Mungo - salátové mungo klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů A a B, které zajišťují velkou psychickou odolnost a silnou imunitu. Kromě jiného také obsahují vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík, které vyrovnávají překyselení organismu.
4. Jak klíčit
Abyste zhruba tušili, jak dlouho vám zvolené semínko bude klíčit, podívejte se do následující tabulky:
Klíčky a jejich příprava
Ze všeho nejdříve je třeba semínka namočit do vody a důkladně proprat. Všechny nečistoty vyplavou na povrch a vy je snadno odstraníte. Do vody je dáváme také proto, abychom nastartovali celý proces klíčení. Doba namáčení je asi 8-12 hodin. Výjimkou je řeřicha, které postačí pouhých 20 minut.
K dispozici je hned několik způsobů, jak semena nechat naklíčit. Můžete si pořídit nakličovací nádobu, nebo použít velký pohár na zavařování.
Nakličovací misky se vyrábějí v keramické, plastové, skleněné i silikonové podobě. Skládají se z misky, na kterou je umístěné plato, nebo chcete-li sítko, a nechybí ani poklop. Všechny misky fungují na podobném principu. Do spodní části se nalije voda. Na misku přijde sítko, na které se nasypou předem namočená semena a celá nádoba se uzavře, aby klíčky měly dostatek vlhka a tepla. Misky občas uložte do tmy, získáte tak křehčí surovinu. Ideální teplota na správné vyklíčení je okolo 20 °C. Když je vyšší, mohou začít semena hnít a při nízké teplotě jejich klíčení trvá delší dobu.
Obiloviny a luštěniny do nádoby
Semínka (luštěniny, obiloviny) nasypte do nádoby, zalijte několika centimetry studenou (převařenou) vodou, zakryjte plátnem a nechte přes noc na teplém a tmavém místě nabobtnat. Druhý den propláchněte semínka studenou vodou, nechte dobře okapat, aby nezplesnivěla a nechte ve tmě. Dvakrát denně je takto propláchněte, dokud nezačnou klíčit.
Takto připravené klíčky jsou vhodné k přímé konzumaci. Zbývající klíčky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici 2-3 dny.
Semínka – do mističky nebo talířku
Semínka, která tvoří gel při kontaktu s vodou, jako je například řeřicha, rukola, bazalka, chia semínka dávejte na talířek vystlaný vatou nebo použijte speciální nakličovací talířek. Postačí vám i miska na vodu pod květináče, do které vložíte vatu.
Semínka nasypejte na vatu a vatu zvlhčete rozprašovačem na květiny. Semena nesmí ve vodě plavat, jinak začnou zahnívat. Pak už si jen denně vzpomeňte a trochu jej poroste. Za pár dní můžete sklízet.
Hlavním pravidlem je používat nepoškozená a chemicky neošetřená semínka.
5. Recepty
Pamatujte, že čerstvé klíčky si zachovají nejvíce vitamínů v syrovém stavu.
Klíčková pomazánka
Ingredience (4 porce):
250 g tvaroh odtučněný, 4 lžičce jogurt bílý do 3 % tuku, sůl a čerstvě mletý pepř, hrst směsi klíčků (např. řeřicha, vojtěška, rukola…), hrst klíčků mungo, hrst nasekaného kopru, nasekaná jarní́ cibulka na ozdobení
Postup:
Rozmícháme tvaroh s bílým jogurtem, ochutíme solí a pepřem a přidáme klíčky. Zdobíme koprem a nasekanou jarní́ cibulkou.
Skořicová kaše
Ingredience:
200ml mléka, sůl, 1 hrst klíčků pšenice nebo ovsa, skořice, med nebo jiné sladidlo a ovoce podle chuti
Postup:
Do trochy mléka přidáme špetku soli a když začne vřít nasypeme šálek naklíčené pšenice nebo ovsa. Asi 5 minut za stálého míchání vaříme a před koncem vaření dochutíme mletou skořicí. Kaši rozdělíme na dva talíře. Na každou hromádku dáme 1 lžičku medu a okraj talíře ozdobíme jablkem nakrájeným na měsíčky.