Tuřín - opomíjená potravina
Tuřín je starodávná zelenina pěstovaná už 4 tisíce let, a také jedna z nejstarších plodin pěstovaných u nás. V minulosti byl velmi populární složkou jídelníčku a zachránil spousty lidí v dobách hladomoru. Bohužel ho postupně vytlačily brambory.
Konzumovat ho můžeme celý. Jak kořen, tak listy. Obojí jsou bohatým zdrojem základních živin a minerálů. Proto na něj nezapomínejte, a až na něj jednou narazíte, určitě ho vyzkoušejte.
Co důležitého tuřín obsahuje?
Kořen je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, železa, vitamínu C a vlákniny.
Listy pak dodávají vlákninu, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, zinek, selen, měď, mangan, kyselinu listovou, vitamín C a provitamín A (betakaroten).
Přičemž listy tuřínu obsahují asi dvakrát více proteinů a vlákniny než kořen, ale méně sacharidů.
Pro představu: konzumaci jednoho šálku vařeného tuřínu denně přijmete přibližně polovinu doporučené dávky vitamínu C.
Ze všech druhů listové zeleniny je nať tuřínu nejbohatším zdrojem vápníku a je tak výživnější než jeho kořen.
Nutriční hodnota v 100 g (37 kalorií): 1,3 g bílkovin, 9 g sacharidů, 2 g vlákniny, 4,5 g cukru, 0,2 g tuku, 0 g cholesterolu, 2 IU vitaminu A, 25 mg vitaminu C, 0,1 mg vitaminu B6, 12 mg sodíku, 305 mg draslíku, 43 mg vápníku, 20 mg hořčíku a jiné.
Léčivé účinky tuřínu
Kosti a klouby: tuřín je výtečnou prevencí proti osteoporóze a vhodou potravinou i při léčbě zlomenin. Příznivě ovlivňuje stav zubů, nehtů a pokožky. Pomáhá tělu vylučovat kyselinu močovou a tím pomáhá při potížích s klouby jako dna, revma nebo artróza.
Trávení: za vysoký podíl vlákniny poděkují vaše střeva i játra, protože většina toxických látek je z těla odváděna právě díky vláknině. Tuřín navíc podporuje vylučování trávicích šťáv a tím ulevuje trávicímu systému. Tuřín, díky vysokému obsahu vlákniny zvyšuje peristaltiku střev, avšak pozor. Neměli by ho používat lidé s akutním zánětem jater či žlučníku a při žlučníkových kamenech!
Důležité je vědět, že nejvyšší obsah vitamínů a vlákniny mají listy tuřínu. Pročistí trávicí trakt a pomáhá v boji se zvýšeným cholesterolem.
Antioxidant: především velké množství vitamínu C pomáhá chránit tkáně před volnými radikály, usnadňuje hojení ran, podporuje imunitu, má příznivý vliv na dýchací cesty a bojuje s infekcemi.
Srdce: Hodně draslíku a minimum sodíku ocení kardiaci. A draslík navíc pomáhá odplavovat škodlivé látky z těla.
Ledviny: Tuřín je tvořen především vodou, proto je vhodný i při různých ledvinových potížích.
Pleť a zrak: Vitamín A - jedním šálkem tuřínu dopřejete tělu až 20% denní dávky tohoto důležitého antioxidantu. Působí tak proti mnoha kožním onemocněním a čistí krev.
Redukce a metabolismus
Konzumací tuřínu podpoříte metabolismus a tím i vaši redukci váhy. Tuřín je velmi sytý díky vysokému množství vlákniny, a přitom obsahuje jen malé množství kalorií. Dodává tak pocit plnosti, a přitom je z 90 % tvořen vodou. Proto je velmi dietní potravinou. Správnému metabolismu cukrů napomáhá v tuřínu i vitamín B1 a B6.Jinými slovy tuřín poskytuje málo energie, takřka žádný tuk a velké množství vlákniny. Díky draslíku má pak navíc diuretické pročišťující vlastnosti.
Jak si tuřín připravit?
Lze jej konzumovat vařený i syrový a využít ho můžete prakticky celý včetně listů.
Kořen tuřínu svou chutí připomíná jemnější kedlubnu nebo brambory, proto se často připravuje podobně jako přílohy z brambor. Tuřínová kaše, placky nebo hranolky zpestří váš jídelníček a ozvláštní váš dietní plán.
Listy (nať) se mohou použít k přípravě salátů nebo dusit jako kapusta nebo špenát. Bulvy se nejčastěji konzumují vařené, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé plody tuřínu jsou velmi chutné i syrové. Výborně chutná v zeleninových směsích například s mrkví, cibulkou, rajčaty a bylinkami.
Z tuřínu můžete připravit i zeleninové šťávy. V kombinaci s mrkví, řepou, zázvorem a jablkem, získáte super silnou detoxikační směs.
Pár receptů pro inspiraci:
Tuřínové hranolky
Ingredience: 1kg tuřínu, 1-2 stroužky česneku, koření podle chuti (např. na grilování nebo drcený kmín), olivový olej, popř. sůl
Postup: Tuřín oloupeme a nakrájíme na hranolky. Utřený česnek promícháme s olejem. Hranolky dáme do mísy a smícháme s čenekovým olejem a kořením. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, ve vyhřáté troubě na 180 °C tak 40 minut (potřeba vyzkoušet, podle toho, jak silné hranolky nakrájíte), občas je během pečení obrátíme.
Tuřínový salát jako bramborový
Ingredience: 1ks tuřínu, 5ks kyselých okurek, 4 vejce, 2 cibule, 1 mrkev, 1/4 bulvy celeru, 1 kelímek bílého jogurtu 3 % tuku, šunka 95 % masa (podle chuti), sladidlo podle chuti, sterilovaný hrášek, hořčice, voda, pepř, ocet (jablečný),sůl
Postup: Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky a najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v troše vody a přislazeným sladidlem.
Recept si také můžete přehrát na Youtube kanálu Naturhouse.
Smoothie pro zdravé kosti
Ingredience: 1 lžíci čerstvých listů tuřínu, 1 list mangoldu, 3 dl vody
Postup: Listy rozmixujeme ve vodě a vzniklý nápoj po douškách vypijeme. Doporučuji popíjet denně po dobu tří měsíců.