Velikonoční menu bez kil navíc
Hrášková polévka s fenyklem
Suroviny: 2 cibule, česnek, mražený hrášek 1 balení, 2 fenykly, bujon DIETESSE.3
Postup: Na olivovém oleji orestujte cibulku, česnek, hrášek a dva nakrájené fenykly. Zalijte vodou, přidejte bujon bez soli DIETESSE.3 a duste doměkka. Hotovou polévku rozmixujte, můžete ozdobit vajíčkem, bílým jogurtem a čerstvými bylinkami.
Video s přípravou a komentářem hlavní výživové poradkyně Věry Burešové najdete zde.
Vepřová panenka s celerovými hranolky
Suroviny: plnotučná hořčice, 600 g chlazené vepřové panenky, domácí rajčatový protlak, cibule nakrájená na kostičky, sterilovaný hrášek, čerstvé bylinky: pažitka, jarní cibulka, rozmarýn, bulva celeru, koření (černý pepř, tymián, oregano), sůl, olivový olej
Postup: Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky. Medailonky potřete z jedné strany plnotučnou hořčicí a domácím rajčatovým protlakem. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a orestujte plátky ze strany, kde jsou naložené v hořčici a protlaku. Mezitím potřete maso hořčicí a protlakem z druhé strany, maso obraťte a restujte z druhé strany. Když jsou panenky orestované, servírujte například s celerovými hranolky, čerstvou cibulí a sterilovaným hráškem.
Celer oloupejte a nakrájejte na hranolky. Připravte si v kastrolu vodu a přiveďte ji k varu, do vroucí vody přidejte celerové hranolky a nechte je cca 2 minuty vařit. Vodu slijte a k hranolkům přidejte trochu olivového oleje a koření dle chuti a promíchejte. Pečte na pečicím papíře na 180 °C.
Podívejte se na video recept vepřová panenka a celerové hranolky.
Mrkvový beránek
Suroviny: 300 g špaldové mouky, 4 střední mrkve nastrouhané najemno, ½ kelímku kyšky, 2 vejce, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů, nasekané mandle, sušené ovoce – rozinky, brusinky, kustovnice, špetka soli, šťáva z čerstvého citronu
Postup: Nastrouhanou mrkev vyšlehejte s vajíčky. Přidejte kyšku, kokosový olej a med a znovu vyšlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte, nakonec přidejte mandle a sušené ovoce a vyšlehejte hladké těsto. Formu na beránka vymažte kokosovým olejem a vysypte špaldovou moukou. Nalijte těsto do formy těsto a pečte na 180 °C. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek hotov, podle typu formy trvá pečení 40 minut až hodinu a čtvrt.
Příprava beránka je jednoduchá, podívejte se na video.