Zázračný rybíz
Štěpánka Kutišová
Odkud rybíz pochází
Od 16. století v Evropě pevně zakořenil rybíz a do současné doby se těší velké popularitě, zvláště jako nenáročné ovoce malých domácích zahrádek. Patří mezi srstkovité a je tedy příbuzný angreštu. Na zahrádkách se pěstují jeho pestré variety, ale nejběžnější je červený a černý, dále bílý, růžový je kříženec bílého a červeného. Rusko, Polsko, Německo, Ukrajina a Rakousko patří mezi velké komerční pěstitele. Rybíz červený je rozšířený od Středozemního moře až po Norsko a v přírodě také původně planě rostl, černý pochází ze severní Asie. Evropané pěstují na 50 odrůd rybízu.
Rybíz je bohatým zdrojem vitaminů
Rybíz je skvělým zdrojem vitaminu C a vlákniny a dobrým zdrojem vápníku, železa, draslíku a vitaminů A a B. Je bohatý na rostlinnou kyselinu elagovou, což je fenolová sloučenina působící proti rakovině a vysokému cholesterolu, a na antokyany, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. V každé bobulce rybízu se skrývají 2 mg vitaminu C. 35-40 bobulek může pokrýt denní spotřebu tohoto vitamínu u organismu, který není přetížený velkým stresem. Se stresovou zátěží je potřeba vitaminu C vyhledávat více. Vitamin C působí jako biokatalyzátor enzymových procesů ve všech tělesných buňkách.
Pro lepší funkci vašeho srdce, lepší náladu a krásnější vlasy
Barvivo rybízu obsahuje karoten, z něhož se při přeměně látkové vytváří vitamin A-druhá nejdůležitější látka pro tělesnou imunitu. Vitamin A chrání nejen sliznice, ale stimuluje také přeměnu látkovou v buňkách. Rybíz obsahuje mnoho niacinu (vitamin B3, důležitý pro nervy), kyselinu pantotenovou (vitamin B5, pro dýchání buněk a pěkné vlasy) a draslíku (odvodňuje a přenáší živiny). Zvláště vysoký je podíl vápníku, který je báječným uklidňujícím prostředkem. Rybíz má také mnoho železa pro krvetvorbu a minerálních látek hořčíku a manganu (pro funkci srdce, náladu, soustředění).
Vitamin C, který je v rybízu vysoce koncentrovaný, a proto je toto ovoce tak nakyslé, je přepravován přes sliznice do krve a k tělesným buňkám, které mají stálou potřebu této biolátky, především při stresových situacích. Aktivující vitalizující účinek rybízu na celkovou přeměnu látkovou v rozmezí 90 minut je vědecky prokázaný.
Tiší kašel a snižuje horečky
Šťáva z černého rybízu je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, zejména však zvyšuje pružnost cév. Vařený černý rybíz se také používá k léčbě bolestí v krku. Listy slouží ke srážení horečky a podpoře močení. Výtažek z kůry černého rybízu pomáhá při hemoroidech. Želé z černého rybízu rozmíchané v horké vodě je užitečné při nachlazení. Při jedné studii se zjistilo, že šťáva z černého rybízu zastavila růst rakovinných nádorů u zvířat.
Účinky rybízového oleje
Listy červeného rybízu zmírňují bolesti způsobené artrózou, výrony a vymknutími. Ovoce slouží jako laxativum. Červený rybíz se ordinoval jako prevence kurdějí. Bývá také součástí pleťových masek sloužících ke zpevnění pleti. Osobám se zvýšeným krevním tlakem byl podáván olej z rybízových semínek. Výrazné snížení krevního tlaku, k němuž u nich došlo, připisují vědci kyselině gama-linolové, která je v oleji obsažena.
Podívat se můžete i na náš výborný recept na osvěžující rybízovou zmrzlinu.
Co pro vás můžeme udělat
Naši zkušení výživoví poradci vám mohou pomoci naučit se zdravě stravovat a pokud je to potřeba i získat a nadále si pak i udržet správnou váhu. Objednejte se na některou z našich poboček a promluvte si s našimi výživovými poradcii objednat se můžete zde