Zelí bílé, červené, kysané, kimchi a jiné zajímavosti
Připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci
Zelí je výtečným zdrojem vitaminu C a vlákniny. Na vlákninu je bohaté zvláště zelí bílé, červené však obsahuje také hodnotné antokyany, má více provitaminu A, draslíku a dvojnásobně železa. Pokrmy a saláty z červeného zelí mají také o něco výraznější chuť. V červeném zelí obsažený selen má široký rozsah terapeutických účinků. Ve 100 g červeného zelí je ukryto až 5 mikrogramů selenu. O selenu se říká, že působí pozitivně na snižování krevního tlaku, pomáhá zásobovat svaly (zejména srdeční) kyslíkem, pomáhá tvořit protilátky, odstraňuje z těla těžké kovy, preventivně působí proti neplodnosti. Při potížích s funkcí štítné žlázy se obzvlášť doporučuje konzumace zelí a další košťálové zeleniny.
Bílé zelí kromě vitaminu B12 obsahuje vyváženě všechny vitaminy B-komplexu. Je tedy skvělou potravinou proti stresu. Má mnoho kyseliny listové, která se spotřebovává stresem na tvorbu stresových hormonů. Vysoká koncentrace vitaminu C přispívá regeneraci stresových žláz jako je hypofýza a dřeň nadledvin, které mají nejvyšší koncentraci vitaminu C v těle. B vitaminy usnadňují proudění glukózy do mozkových a nervových buněk, čímž se uklidňují nervy, aktivují výkon mozku, zahání se neklid a symptomy nervozity.
Obsahem vody a hojností vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. V neposlední řadě obsahuje hodně manganu pro tvorbu pigmentu, povzbuzení štítné žlázy a také zinku. Zelná šťáva je známou kúrou pro osoby se žaludečními či dvanácterníkovými vředy.
Kimči, fermentované a pikantní pekingské zelí, je bohaté na probiotické bakterie, o kterých víme, že podporují silný imunitní systém, podporují zdravé trávení, zvyšují využití živin absorbovaných z jídla, pomáhají syntetizovat určité vitamíny a jsou prevencí průjmu. Probiotika v kimči navíc detoxikují tělo od toxinů jako je bisfenol A, těžké kovy a pesticidy. Konzumace kimči v Koreji ke každému jídlu je legendární, a to již více než 2000 let.
SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ
Suroviny: 350 g kysaného zelí, 1 jablko, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce oleje
Postup: Kysané zelí trochu načechrejte, případně pokrájejte. Jablko i se slupkou nakrájejte na co nejdrobnější kostičky a zamíchejte je do zelí. Vmíchejte olej. Ozdobte rozinkami.
STŘEDOMOŘSKÁ ZELŇAČKA
Suroviny: 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 žlutá a 1 červená paprika, 2–4 lžíce oleje, 250 g mrkve, 3 řapíky celeru, 250 g zelených fazolek, 500 g zelí, 2 chilli papričky, po 1 snítce bazalky, tymiánu a šalvěje, 4 rajčata, 75 g vypeckovaných černých oliv, sůl, 2 lžíce balzamika
Suroviny na pastu: 200 g černých vypeckovaných oliv, 50 g konzervovaných kaparů, 2 snítky tymiánu, strouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžíce olivového oleje
Postup: Cibuli nakrájejte na osminky a společně s neloupanými stroužky česneku ji zprudka osmahněte na oleji. Postupně přidejte nadrobno nakrájené obě papriky, mrkev, celer, zelené fazolky. Každou surovinu vždy společně zprudka osmahněte 1 minutu, nakonec přidejte drobně nakrájené zelí, okořeňte rozdrcenými chilli papričkami, zalijte 1 litrem vody a nechejte přejít varem. Přidejte bylinky a polévku nechejte pod pokličkou 5 minut vařit na velmi mírném ohni. Poté odstraňte česnek a bylinky, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a vypeckované olivy. Osolte, okyselte octem a nechejte 5 minut stát. Mezitím připravte olivovou pastu: olivy, kapary, tymián a citronovou kůru rozmixujte a umíchejte dohladka s olivovým olejem a hmotu osolte a opepřete. Lžičku olivové pasty pak přidejte do každé porce na talíři.
Tip: V redukční fázi omezujte množství použitého oleje na 3 lžíce denně a přidaných oliv.
ZELNÉ SALÁTY
Suroviny na 4 porce: 400 g zelí, citronová šťáva, 1 lžíce oleje, mletý zázvor
Postup: Zelí operte, nakrájejte na nudličky a spařte vroucí vodou. Sceďte je, ihned zakapejte citronovou šťávou, zjemněte lžící oleje a okořeňte mletým zázvorem. Podle chuti pak můžete přidat:
1. Brokolici (120 g) rozebranou na růžičky a spařenou.
2. Květák (120 g) rozebraný na růžičky a 7 minut tepelně upravený. Salát okořeňte muškátovým květem.
3. Červenou nebo žlutou papriku nakrájenou na nudličky.
4. Salátovou okurku (120 g) nakrájenou na jemné nudličky a nasekaný kopr.
5. Nakrájenou bílou cibuli (50 g) a 2–3 stroužky utřeného česneku.
6. Strouhaný křen (30 g).
7. Nasekanou bílou a červenou cibuli (po 40 g).
8. Strouhanou mrkev (100 g) a nastrouhaná jablka (50 g).
9. Sterilovanou červenou řepu (120 g). Okořeníme mletým fenyklem.
10. Kedluben či ředkvičky (120 g), nastrouhané nebo nakrájené.
11. Nakrájenou pomerančovou dužninu (120 g) a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle (30 g).
12. Uvařenou čočku (160 g).