Dietní snídaně
Pudink s chia semínky
- 150 g bílého jogurtu do 3 % tuku
- 1 lžíce tvarohu
- 1 lžička chia semínek
- 1 lžíce FIBROKI vlákniny
- ovoce (rybíz, jahody, mango apod.)
- sladidlo PECVA
Postup:
Smíchejte jogurt s tvarohem, sladidlem a chia semínky a nechte 20 minut stát, aby semínka nasákla a nabobtnala. Pak přidejte ovoce a vlákninu.
Stáhnout recept
Borůvkové smoothie
- 1/3 šálku kokosové vody
- 3/4 kelímku jogurtu do 1,5 % tuku
- 1 šálek borůvek (možné i zmrazených)
- 1 banán (možné i zmrazený)
- kokosové lupínky na ozdobu
- volitelně: polévková lžíce celých či mletých lněných semínek, 3 lžíce pomerančové šťávy či džusu, včelí pyl na ozdobu nebo borůvky na ozdobu
Postup:
Ingredience rozmixujeme společně na hladkou hmotu a ozdobíme kokosovými lupínky, borůvkami na brčku a příp. i včelím pylem.
(Včelí pyl by neměly užívat osoby trpící alergií na pyl)
Stáhnout recept
Proteinové lívance
- 3–4 bílky
- 125 ml mandlového mléka (lze i kravské)
- 1 vanilkový koktejl SLIMBEL
- špetka soli
- kokosový olej na smažení
- kakao APINAT
Postup:
Všechny ingredience smícháme nebo vyšleháme a vzniklé těsto necháme asi 10 minut odstát. Lívance děláme na pánvi s kokosovým olejem. Nakonec posypeme kakaem APINAT.
Stáhnout receptVODNÍ KEFÍR TIBI
- Na 1/2 l kefíru budete potřebovat:
- 3−4 PL Tibi krystalů
- 1/2 l vody
- 1/2–1 PL medu / kokosového cukru / přírodního sirupu (ne stévie!)
- 3 rozinky či jiné sušené nesířené ovoce
Postup:
Úvod
Probiotika jsou důležitá pro naši střevní mikroflóru, a tím i pro imunitu. Na rozdíl od těch kupovaných jsou domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Pokud máte alergii či intoleranci na mléko, můžete vyzkoušet domácí vodní kefír, který snadno vyrobíte pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a přírodní sladidlo. Výsledkem je sladká perlivá limonáda.
Postup
Tibi krystaly propláchneme na sítku studenou vodou. Do půllitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným přírodním sladidlem. Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce. Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. Můžete přidat kolečko oloupaného citronu.
Kefír necháme kvasit jeden až dva dny při pokojové teplotě. Poté jej scedíme přes sítko a nápoj je připravený. Pro lepší chuť doporučujeme před konzumací vychladit. Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.
Tip
Nejchutnější kefír z Tibi krystalků je kefír s druhou fermentací. Nenechávejte Tibi kvasinky pracovat déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3−9 °C.
Stáhnout recept
Pohanková pomazánka
- 100 g pohanky
- 250 g tvarohu
- česnek
- petrželová nať
- sůl a pepř
Postup:
Uvařenou pohanku nechte vychladnout, poté vmíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželovou nať, sůl a trochu pepře. Natírejte na teplé tousty a případně ozdobte petrželkou.
Výživové hodnoty na 1 porci: 133 kcal
- Bílkoviny: 52 %
- Sacharidy: 45%
- Tuky: 3 %
Stáhnout recept
Toasty FIBROKI se sardinkovou pomazánkou a vejcem
- marinované sardinky 50 g
- vařené vejce 1/5 ks
- cibule 10 g
- hořčice 10 g
- 1 rajče
- sůl, mletý pepř
- 2 ks sezamových nebo sójových toastů FIBROKI
Postup:
Sardinky rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku namažeme na toasty FIBROKI a ozdobíme rajčetem.
Stáhnout receptBanánový chlebíček
- 5 zralých banánů (čím jsou banány zralejší tím sladší bude mít chlebíček chuť)
- 1 až 1,5 hrnku špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/3 hrnku oleje (vybrat si můžete svůj oblíbený, ale stačí i kvalitní slunečnicový)
- 5 polévkových lžic bílého jogurtu
- Rozinky, goji, brusinky nebo vaše oblíbené sušené ovoce či semínka
Postup:
banány, mouku a ostatní suroviny dejte do mísy a rozmixujte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypejte kokosem, nebo podložte pečícím papírem. Těsto nalijte do formy, posypeme zbylým ovocem, nebo semínky a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut.
Tip: pro doslazení je možné přidat lžičku medu, ale díky sladkým banánům a sušenému ovoci není nutné chlebíček více sladit.
Jablečné muffiny
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ hrnku šípkové mouky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 jablka
- možno přidat ořechy či kvalitní min. 74% čokoládu
Postup:
Nejprve smícháme tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Poté přidáme suché suroviny. Netřeme! Pouze zhruba promícháme. Péci na 170° cca 30 minut.
Stáhnout recept