Dietní dezerty
Sněhové pusinky
- 4 bílky
- 40 g sypkého sladidla (např. sladidlo Vitar sweet)
- špetka soli
Postup:
Předehřejeme si troubu na 100 °C. Do 4 bílků přidáme 40 g sypkého sladidla, které snáší teplotu do 170 °C. Přidáme špetku soli, vymícháme do husté pěny a s pomocí cukrářského sáčku vytvarujeme sněhové pusinky na pečicí papír. Sušíme při 50 °C dokud nejsou pusinky hotové.
Pudink s chia semínky
- 150 g bílého jogurtu do 3 % tuku
- 1 lžíce tvarohu
- 1 lžička chia semínek
- 1 lžíce FIBROKI vlákniny
- ovoce (rybíz, jahody, mango apod.)
- sladidlo PECVA
Postup:
Smíchejte jogurt s tvarohem, sladidlem a chia semínky a nechte 20 minut stát, aby semínka nasákla a nabobtnala. Pak přidejte ovoce a vlákninu.
Stáhnout recept
Šípkovo-jablkový koláč
- 100 g lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 FIBROKI sušenek
- 1 lžíce arašídového máslo
- 50 ml kokosového mléka
- 2 tvarohy
- 2 vejce
- 4 lžíce třtinového cukru (nebo jiné sladidlo-třeba čekankový sirup podle chuti)
- 3 lžíce šípkového pyré
- 2 jablka
Postup:
Ořechy, semínka a rozdrcené sušenky rozmixujte, přidejte arašídové máslo a kokosové mléko. Natlačte na spod dortové formy vymazané kokosovým olejem a dejte na 10 minut upéct do předehřáté trouby na 180 °C. Mezitím smíchejte tvaroh, vejce, cukr, šípkové pyré a nakrájejte jablka na plátky. Upečené těsto potřete dalšími 3 lžícemi šípkového pyré, poklaďte na něj 1/2 plátků jablek, zalijte tvarohovou náplní a poklaďte druhou polovinou jablek. Pečte na 160 ºC asi hodinu - hodinu a půl, podle trouby. Poté nechte vychladnout.
Šípkové pyré
- 1 kg šípků
- 1500 ml vody
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup:
Šípky omyjeme a povaříme doměkka (cca 1 hodinu). Celé je posléze rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes sítko. Lze přidat trochu vody, aby se vám pyré lépe pasírovalo. Do hmoty přidáme sladidlo (med, cukr, popř. čekankový sirup nebo stévii) a vaříme 1,5 - 2 hodiny, dokud nevznikne hustší hmota. Posléze dáme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Bez cukru je dobré na použití třeba do omáček.
Rybízová zmrzlina
- zamražený odstopkovaný rybíz
- zamražený banán
- med nebo stéviové sladidlo, případně na dochucení vanilkový extrakt
- tahini nebo lžíce mandlového másla
Postup:
Zamražený rybíz a banán vyndáme z mrazničky a necháme mírně rozmrazit, ale jen natolik, aby se ovoce dalo rozmixovat. Zralý banán dodá rybízu potřebnou sladkost, přesto však vzhledem k vysoké kyselosti rybízu bude zmrzlina potřebovat mírně přisladit medem nebo stévií. Během mixování můžete dochutit vanilkovým extraktem, 2 lžičkami sezamové pasty tahini nebo lžící mandlového másla či namočenými kešu ořechy.
Borůvkové smoothie
- 1/3 šálku kokosové vody
- 3/4 kelímku jogurtu do 1,5 % tuku
- 1 šálek borůvek (možné i zmrazených)
- 1 banán (možné i zmrazený)
- kokosové lupínky na ozdobu
- volitelně: polévková lžíce celých či mletých lněných semínek, 3 lžíce pomerančové šťávy či džusu, včelí pyl na ozdobu nebo borůvky na ozdobu
Postup:
Ingredience rozmixujeme společně na hladkou hmotu a ozdobíme kokosovými lupínky, borůvkami na brčku a příp. i včelím pylem.
(Včelí pyl by neměly užívat osoby trpící alergií na pyl)
Stáhnout recept
Tvaroho-meruňkový koláč (4 porce)
- 1 nízkotučný tvaroh ve vaničce
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 150 g kokosu
- 2 vejce
- 5-8 meruněk (mohou být z plechovky)
- 3 ČL prášku do pečiva
Postup:
Meruňky si rozmačkáme a smícháme s tvarohy. Poté přidáme kokos, vejce, prášek do pečiva a vše důkladně promícháme. Takto hotovou směs nalijeme do formy vyložené pečicím papírem. Pečeme na 180 °C cca 40-55 minut. Koláčem můžete nahradit snídani či svačinu. Kdo vyzkouší?
Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy: https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka
Jahodová jogurtová zmrzlina
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička medu (podle chuti)
- 2 PL ghí
- 1 bílý jogurt (výjimečně lze použít plnotučný)
- 8 velkých jahod (může být i více)
Postup:
Vejce, žloutek a lžičku medu společně našleháme a zahříváme, dokud nezačne houstnout. Přidáme 2 PL ghí, a nakonec rozmixované jahody. Za stálého šlehání necháme zhoustnout a poté vychladnout. Do misky dáme bílý jogurt a postupně zašleháváme vychladlou směs. Dáme zmrazit do mrazničky. Můžeme použít i nanukové formy.
Lze udělat i verzi pro děti - špičku nanuku namočte do rozehřáté kvalitní čokolády a posypte rozemletými oříšky.
Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy: https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka
Makovotvarohový koláč
- 1 hrnek mletého máku
- 1,5 hrnku mandlové mouky
- 1/2 vaničky tvarohu
- 1 hrnek polotučného mléka (lze přidat podle hustoty těsta)
- sladidlo - např. pecva nebo čekankový sirup
- 2 lžíce kakaa anebo 3 sáčky Apinat kakaa
- 4 bílky
- můžete přidat citronovou šťávu
Postup:
Všechny ingredience kromě bílků zamícháme dohromady. Z bílků vyšleháme sníh, který postupně vmícháme do vzniklé hmoty. Těsto vlejeme do vymazané formy (kokosovým olejem) nebo pekáčku a pečeme na 180 °C asi 40 minut, dokud se navrchu neudělá krustička. Nakonec zkuste vpichem špejle, zda se těsto nelepí a je hotovo.
Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy: https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka
Banánový chlebíček
- 5 zralých banánů (čím jsou banány zralejší tím sladší bude mít chlebíček chuť)
- 1 až 1,5 hrnku špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/3 hrnku oleje (vybrat si můžete svůj oblíbený, ale stačí i kvalitní slunečnicový)
- 5 polévkových lžic bílého jogurtu
- Rozinky, goji, brusinky nebo vaše oblíbené sušené ovoce či semínka
Postup:
banány, mouku a ostatní suroviny dejte do mísy a rozmixujte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypejte kokosem, nebo podložte pečícím papírem. Těsto nalijte do formy, posypeme zbylým ovocem, nebo semínky a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut.
Tip: pro doslazení je možné přidat lžičku medu, ale díky sladkým banánům a sušenému ovoci není nutné chlebíček více sladit.
Jablečné muffiny
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ hrnku šípkové mouky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 jablka
- možno přidat ořechy či kvalitní min. 74% čokoládu
Postup:
Nejprve smícháme tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Poté přidáme suché suroviny. Netřeme! Pouze zhruba promícháme. Péci na 170° cca 30 minut.
Stáhnout receptČokoládové kuličky
- 100 g mletých rozinek
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g 80% čokolády
- kokos na obalení kuliček
Postup:
Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.
Výživové hodnoty na 1 kus: 88 kcal
- Bílkoviny: 12 %
- Sacharidy: 46 %
- Tuky: 42 %
Limetkový cheesecake
- kakaové sušenky FIBROKI
- marmeláda DIETESSE.3
- 2 polotučné tvarohy
- 2 bílé jogurty
- želatinový ztužovač krému
- šťáva ze 4 limetek
- kůra z limetky
- sezónní ovoce na ozdobu
Postup:
Na dno dortové formy rozlámejte sušenky FIBROKI a potřete marmeládou DIETESSE.3. Rozmíchejte tvaroh a jogurty, přidejte vymačkanou šťávu z limetek, kůru z limetky a ztužovač krému, připravený podle návodu na obalu. Vyšlehanou směs rozetřete na sušenky pokryté marmeládou a uhlaďte. Můžete ozdobit sezónním ovocem např. jahodami. Přes noc nechejte ztuhnout v lednici.
Stáhnout receptDezert z kuskusu s jahodami
- 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle)
- 100 g kuskusu
- 150 ml polotučného mléka
- 2 lžíce medu
- 400 g jogurt do 3 % tuku
- 400 g jahod, ale lze i jiné ovoce
Postup:
Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.
Výživové hodnoty na 1 porci: 342 kcal/porce
- Bílkoviny: 18 %
- Sacharidy: 56 %
- Tuky: 26 %
Buchta z řepy
- 250 g řepy
- 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie
- 2 vejce, 125 g rozpuštěného másla
- 200 g polohrubé špaldové mouky
- 60 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C, kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem nebo směs naplňte do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.
Výživové hodnoty na 1 porci: 246 kcal
- Bílkoviny: 10 %
- Sacharidy: 62 %
- Tuky: 28 %
Dýňový cheesecake
- 200 g máslových sušenek FIBROKI
- 300 g dýně
- 50 g másla
- 2 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 250 g tvarohu
- 250 g ricotty
- lžička skořice, lžička zázvoru
Postup:
Dýni uvaříme, rozmixujeme, scedíme vodu a necháme vychladnout. Na dno dortové formy nasypeme nadrcené sušenky promíchané s máslem a dáme zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smícháme vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochutíme skořicí a zázvorem a postupně přidáváme vychladlou dýni. Směs nalejeme na vychladlé sušenky a dáme zpět do trouby. Pečeme cca 40 min. na 160 °C. Po upečení dáme vychladit do ledničky.
Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal
- Bílkoviny: 21 %
- Sacharidy: 48 %
- Tuky: 31 %